Lieke's cykeleventyr: fra Sierra Leone til Liberia

Vores vestafrikanske cykeludfordring fandt sted for tredje gang i begyndelsen af juni. For første gang havde vi også en deltager fra København: Lieke. Hun begyndte sit eventyr ved at cykle fra byen Bo i Sierra Leone til en af de smukkeste strande i Liberia på blot seks dage. I løbet af denne 300 kilometer lange tur kørte Lieke gennem farverige landskaber, på grusveje gennem junglen og langs små byer og lokalsamfund. I løbet af turen lærte hun mere om vores arbejde og besøgte flere af Street Childs projekter. I denne artikel fortæller hun mere om sine oplevelser.


Hvorfor?

Det var spørgsmålet, som alle stillede, når jeg fortalte, at jeg ville cykle 300 kilometer tværs over Sierra Leone og Liberia. Et oprigtigt spørgsmål, da hverken Sierra Leone eller Libera er standarddestinationer for en ferierejse og da slet ikke for en cykeltur. Folk associerede disse områder med fattigdom, ebola og krig, og havde desværre ingen viden om, hvor smukke begge lande er, og hvordan man kan rejse sikkert med den korrekte forberedelse. I februar fortalte min kollegas kone om Street Childs vestafrikanske cykeludfordring. Efter at have læst om turen på hjemmesiden, tilmeldte jeg mig turen i maj inden for få dage. Hvad fik mig til at tage denne beslutning så hurtigt? Kombinationen af en god sag, som jeg fuldt ud tror på, eventyret ved at cykle tværs over to vestafrikanske lande og det faktum, at det er lande, jeg ellers aldrig ville have besøgt.


Børnene glemmer man aldrig

Cykeludfordring vestafrika

De mennesker, vi mødte under turen, har efterladt et stort indtryk. Overalt vi kom, var folk smilende, og vi blev mødt med varme og vinken. Vi cyklede på et tidspunkt forbi en kvinde, dybt inde i Sierra Leone, som råbte til os: “I er velkomne her”. I betragtning af den nuværende tilstand i vesten, når det kommer til flygtninge og udlændinge, er det en sætning vi kunne lære noget af. Men det mest ekstraordinære var børnene. Så snart vi cyklede forbi smed de, hvad de havde i hænderne, løb efter os og vinkede. Hvert eneste projekt vi besøgte, havde fodboldkampe, spil, musik, sang og masser af grin. På trods af børnenes dystre omstændigheder var de glade, og det gav mig fornyet energi på de hårdere steder af cykelturen.Ja, det var en udfordring

... men det helt rigtige at gøre. Vores gruppe bestod af cyklister i alderen 20 til 59, og alle kørte hele turen uden store problemer. Tempoet blev tilpasset til gruppen, og vi havde regelmæssige pauser til at fylde vandflasken og vores vanddepoter (man drikker hurtigt 5 liter på en dag!).

Dette gav alle mulighed for at få en pause, og vi kørte hele turen som en samlet gruppe. Vi havde en læge med på turen, som hjalp med diverse lidelser, herunder problemer med knæ, håndled, og diarré (næsten uundgåeligt). Vores lejede mountain bikes var meget bedre end forventet, og vi havde en mekaniker med undervejs. Hver dag kontrollerede han vores cykler, reparerede punkteringer, kontrollerede gearene og rensede cyklerne for mudder. Alt var så godt organiseret, at jeg ikke behøvede bekymre mig om andet end det antal kilometer, jeg skulle cykle dagligt.Hvordan får du indsamlet 12.000 kr?

Jeg appellerede til mit netværk og sendte venner og familie en besked om, hvorvidt de kunne tænke sig at sponsorere mig og de vestafrikanske børn igennem Street Child. Når folk lovede at sponsere, noterede jeg det, og fulgte op, hvis de endnu ikke havde doneret efter noget tid. Jeg havde 51 sponsorater i alt. Det var både venner, familie og kollegaer. Andre mennesker på mit cykelhold havde indsamlet penge gennem arbejde, eller havde lavet alternative projekter som et “kagesalg”. Personligt fandt jeg udfordringen overkommelig, fordi jeg har mange generøse mennesker i mit netværk.Cykelturen er bag os, og hvad så nu?

Jeg vil helt sikkert fortsætte med at støtte Street Child, især fordi jeg med egne øjne har set, hvor godt et stykke arbejde de gør, og hvilken forskel du kan gøre med et relativt lille beløb. Jeg bor selv i Danmark, og Street Child er i øjeblikket i gang med at oprette et kontor her i år. Jeg vil gerne hjælpe andre med at komme afsted og fortæller derfor gerne om min oplevelse. Der er snak om, at Street Child måske arrangerer en cykeltur i Uganda til næste år. Hvis det lykkes, så er jeg klar! Turen gav mig også en forståelse for, hvor privilegerede vi er i vesten, at vi tager rindende vand, elektricitet, uddannelse og det at få nok at spise for givet.

Efter denne rejse vil jeg fortsætte med at være opmærksom på at nedsætte mit forbrug og værdsætte de forhold jeg lever under, og leve mere bæredygtigt.Cykeludfordring i Sierra Leone

Bare gør det!

Denne rejse er unik, både i form af de mennesker, du møder, de landskaber du krydser, og det faktum, at disse er destinationer, som du simpelthen ikke kunne besøge selv. Jeg vil anbefale turen til alle. Hvis du er i tvivl, eller har spørgsmål til rejsen, kan du altid kontakte mig ved blot at sende en besked på Instagram: www.instagram.com/liekevTak for din dejlige artikel, Lieke! Vi håber at byde dig velkommen næste år på en af vores cykelture!

Anne Beuken